Skip to content

20 d’una il·lusió

Aquest títol recull les aportacions de les Jornades sobre els 20 anys de la reserva de biosfera de Menorca, celebrades el novembre de 2013, editades per l’Institut Menorquí d’Estudis i l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, i que és el número 22 de la col·lecció Recerca de l’IME.

Es tracta d’un llibre electrònic de descàrrega gratuïta que ens permet reviure aquelles jornades i accedir a les 37 ponències dels experts presentades, acompanyades de la conferència inaugural del Dr. Joan Rita i del Decàleg per la reserva de biosfera signat per la comissió organitzadora inclòs a les conclusions de les jornades, les quals han estat traduïdes al castellà i a l’anglès.

20 anys d’una il·lusió no és un títol escollit a l’atzar,  sinó que  respon a la voluntat de combinar tres idees en un petit joc de paraules. El primer motiu és retre un sentit homenatge a Josep Miquel Vidal Hernández, coordinador científic de l’IME durant 27 anys, figura essencial per a la declaració de Menorca com a reserva de biosfera que ens va deixar el 9 de gener de 2013. «Història d’una il·lusió» era el títol de la conferència inaugural que pronuncià Josep M. Vidal en les jornades dels 15 anys de la RB i que acabava amb les següents paraules: «L’aposta per Menorca reserva de biosfera continua essent una aposta vàlida i engrescadora». Així, aquesta seria la segona idea que vol transmetre el títol, la il·lusió per continuar endavant i seguir millorant aspectes de la sostenibilitat. No obstant açò, sovint les paraules ens brinden la possibilitat d’inter­pretacions diverses i no la volem deixar perdre per trobar-li un tercer sentit més crític. Una il·lusió també és una quimera, com una façana molt polida i fins i tot ostentosa, mentre que, a dins, la casa encara està a mig fer. I en aquestes jornades dels 20 anys, s’ha posat de manifest que és necessari un canvi de rumb decidit, valent i consensuat. De la societat menorquina depèn quin dels dos sentits d’il·lusió arribarà a prevaldre: una aposta vàlida i engrescadora, o una simple quimera.

20 anys d'una il·lusió. Jornades sobre els 20 anys de la reserva de biosfera de Menorca (18-22 de novembre de 2013)20 anys d’una il·lusió. Jornades sobre els 20 anys de la reserva de biosfera de Menorca (18-22 de novembre de 2013)

Agnès Canals Bassedas i David Carreras Martí, coord.

Col·lecció Recerca, 22
Institut Menorquí d’Estudis / Agència Menorca Reserva de Biosfera, 2016
ISBN: 978-84-15291-15-2

Descarregueu-vos el llibre sencer.
Consulteu el sumari per descarregar-vos les aportacions individualment.

Agnès Canals i David Carreras, coordinadors de l’edició

20-04-2016

Back To Top