L’OBSAM-AGROXERXA convidats a la II Trobada presencial de TerrAlimenta: Grups d’Acció Local en transició cap a sistemes agroalimentaris territorialitzats, promogut per la Fundació Daniel i Nina Carasso i Red2Red
L’OBSAM està convidat a explicar el projecte Agroxerxa a la segona trobada presencial del projecte TerrAlimenta: Grups d’Acció Local en transició cap a sistemes agroalimentaris territorialitzats, promogut per la Fundació Daniel i Nina Carasso, i impulsat en col·laboració amb l’equip de Red2Red, i que tindrà lloc a Menorca el dia 6 d’octubre.
Terralimenta
Terralimenta, és el projecte en el qual participa l’Associació Leader Illa de Menorca, a partir del qual la Fundació Daniel & Nina Carasso de la mà de Red2Red brinda acompanyament al Grup d’Acció Local de Menorca durant dos anys per a intentar transitar cap a Sistemes Agroalimentaris Territorialitzats (SAT). L’objectiu de TERRALIMENTA és fer dels GAL agents impulsors clau en la transició dels seus territoris cap a SATS, donant-los suport en aquest procés. El propòsit de Terralimenta és construir un full de ruta comú per a l’acció que permeti als GAL participants posicionar-se d’una manera més estratègica per a impulsar l’alimentació sostenible en els seus territoris rurals de manera conjunta amb els actors que promueven la producción local en el territorio, como és el caso d’Agroxerxa. La trobada permet intercanviar els avanços en els processos de transició i els objectius de cadascun dels 12 Grups d’Acció Local participants i consolidar la construcció de manera col·lectiva els objectius comuns que aquest “grup de grups” persegueix.
A la reunió es compartirà l’evolució de projectes ja impulsats, lliçons apreses i propostes per a continuar avançant així com s’aprofundirà en el treball amb l’enfocament dels Sistemes Alimentaris Territorializats i comptarà amb experiències de Tarragona i València, A Coruña, Sòria, Astúries, Cadis, Osca, Càceres, La Rioja, Málaga, Cantabria, La Rioja i Menorca,
Volem un model de producció agrària diversa i connectada amb el territori? Que prevalgui la sostenibilitat del medi rural i el seu medi ambient? Que garanteixi l'accés universal a una alimentació sostenible, local, abundant i variada? Volem reforçar el vincle entre producció agrària, indústria i els habitants del medi rural? A Menorca es treballa en la transició cap a Sistemes Agroalimentaris Territorialtzats (SAT) que connectin totes aquestes esferes.
Un procés gradual d’aprenentatge, en el qual es combinen sessions de formació i mentoring, trobades presencials i un acompanyament continuat als 12 Grups reforça, amb l’execució del projecte, l’impuls a una producció agroalimentària amb una forta connexió amb el territori i una cooperació més directa entre les persones que integren la cadena, des del productor al consumidor.