skip to Main Content

Criatures del mar: El Cargol Violeta

Els vents del sud de la setmana passada van fer arribar a Menorca un visitant poc comú, el cargol marí violeta (Janthina janthina). Els animals que van arribar a les costes de Sant Lluís la setmana passada (entorn de Punta Prima) van ser trobats per Agents de Medi Ambient i el Servei de Neteja de Platges. Es tracta d’una espècie de cargol més habitual de mars tropicals, més càlids, però ja ha estat citat altres vegades al Mediterrani.


Distribució mundial del cargol violeta (Janthina janthina). Font: Janthina janthina (Linnaeus, 1758). WoRMS, World Register of Marine Species

Es tracta d’un cargol que viu tota la seva vida flotant a la superfície del mar i es desplaça amb els corrents,  igual que els organismes de les quals s’alimenta. El cargol marí violeta s’alimenta bàsicament d’hidrozous pelàgics (un tipus de meduses) com per exemple la valella (Velella velella), com es veu a la foto.

     Imatge d’un cargol unit a valella (Velella velella), de la qual s’alimenta.                     Imatge d’un cargol varat a una taca de valella (Velella velella)

Aquests cargols no tenen massa capacitat de desplaçament per si mateixos, així que es deixen endur per els corrents marins. Per tal de mantenir-se en flotació, l’organisme excreta una material anomenat quitina a dins dels qual queda atrapat aire i d’aquesta manera, aquesta mena de bombolles actuen com a globus que els permet flotar. En addició també presenta d’una closca modificada molt lleugera que facilita aquesta flotabilitat.

En el moment de la posta, els ous es queden units entre la closca i la capa flotadora fins que fan eclosió.  Les larves d’aquests cargols disposen de mobilitat, el que els permet poder mantenir-se a la columna d’aigua sense generar aquestes bombolles. El cargol sols es desprenen de la capa de bombolles per a adherir-se a la presa de la qual es volen alimentar. Aquest fet fa que després d’una temporal es puguin trobar varats a les costes juntament amb taques de valella (Velella velella).

La closca del cargol, sovint presenta altres invertebrats adherits, com petits cirrípedes.

En qualsevol cas, aquests petits animals no són urticants, ni representen cap perill per a la salut humana.

 

          Imatge d’un cargol (esq.) els ous (centre) i les bombolles (dret.)                Imatge d’un cargol amb els ous i les bombolles, amb petits cirrípedes adherits

Fotografies

Eva Marsinyach

Amb qui ho vols compartir?
Back To Top