El dijous 25 de novembre a les 18h tindrà lloc la jornada final del projecte MAREBI a la seu de l’Institut Menorquí d’Estudis.
Entre altres aspectes, es presentaran els principals resultats de cinc investigacions dutes a terme el darrer any a Menorca entre les quals es troben dues recerques dutes a terme per l’OBSAM o amb la seva col·laboració:
L’Obsam ha analitzat 34 tipus de pressions diferents que afecten potencialment l’estat de conservació dels ecosistemes marins. S’han solapat aquestes pressions amb zones sensibles, cosa que ha permès crear un mapa amb diferent intensitat de vulnerabilitat i detectar quines són les zones prioritàries per a la gestió, sent aquestes les següents:
Ports. Principalment el Port de Ciutadella i Maó. Acumulen gran quantitat d’activitats susceptibles a generar pressions sobre el medi marí.
Badies. Principalment Fornells i Addaia. Gran valor ecològic i concentració de diferents tipus d’activitats humanes.
Cales. Principalment les més freqüentades del sud on també desemboquen torrents (p.ex. Cala en Porter, Son Bou, Cala Galdana, Macarella, Cala en Turqueta, Son Xoriguer, Cala Blanca).
Canal de Menorca. Zona d’importància ecològica on es concentren activitats com la pesca, el tràfic marítim i la conducció de cables elèctrics.
Zona sur. Cas similar a l’anterior, on també existeix una zona d’interès per a catxalots.
Zona de llevant. Zona de tràfic marítim solapada amb presència de catxalots.
Per altra banda, s’han detectat impactes concrets, entre els quals destaquen els següents: Morts d’ancoratge d’embarcacions. La majoria de morts analitzats a Fornells, Sanitja, Es Grau i Cap d’en Font estan instal·lats correctament. Però n’hi ha una part que es recomana eliminar, traslladar, canviar algun element o modificar a un tipus de fondeig més ecològic.
Increment de superfície ocupada per fang a la badia d’Addaia. S’ha observat una pèrdua de superfície algal, en concret de l’espècie Caulerpa prolífera, de 9,4 ha a la zona propera al port esportiu d’Addaia, sent la causa més probable el fondeig no regulat d’embarcacions.
– Les praderies d’algueró com a indicador de la conservació dels ecosistemes costaners a diferents àrees marines dins la Xarxa Natura 2000 de la Reserva de Biosfera de Menorca.
L’algueró (Cymodocea nodosa) és una planta marina similar a la posidònia però de dimensions més reduïdes, que forma praderies molt importants per als ecosistemes costaners. La biòloga marina Marta Sales, juntament amb un equip de tècniques i amb ell suport logístic de l’IME, ha avaluat les principals praderies del nord de Menorca.
Les principals conclusions d’aquest estudi són les següents: Bon estat de conservació general de les praderies d’algueró. La majoria de praderies s’han mantingut en bon estat des de 1996 i 2006. Fins i tot s’ha observat una expansió d’aquesta planta a zones arenoses, com s’Arenal d’en Castell, Sa Torreta, Tamarells i Es Grau. Aquest increment, ha vingut afavorit probablement pel canvi climàtic, així com a millores en l’ordenació de fondejos en algunes d’aquestes cales.
Regressió de les praderies d’algueró a la badia d’Addaia. S’ha observat una disminució important de la densitat d’aquesta planta, associada probablement a la pressió dels fondejos no regulats.
Metodologia de seguiment de les praderies d’algueró. S’ha creat una metodologia estandarditzada que permetrà detectar possibles canvis en el futur. Es recomana fer aquest seguiment cada 5-10 anys.
La resta d’estudis que es presentaran són:
Cartografia bionòmica d’àrees protegides per la Xarxa Natura 2000: sector nord de la badia de Fornells. A càrrec de Jorge Giménez i Jaime Ros, autors de l’estudi.
Seguiment d’ocells marins a la Reserva de Biosfera de Menorca: corb marí mediterrani, gavina corsa i gavina camagroga. A càrrec de Fèlix de Pablo, tècnic de Medi Ambient del Consell Insular de Menorca.
Ús públic a les platges de la Reserva de Biosfera de Menorca. A càrrec de Fèlix de Pablo, tècnic de Medi Ambient del Consell Insular de Menorca.
Lloc: Can Victori (seu de l’IME, Camí des Castell 28, Maó)
Inscripció: unaillaunamar@gmail.com
El projecte MAREBI del Consell Insular de Menorca, té el suport de la Fundació Biodiversitat i del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través del programa PLEAMAR, cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP).