Skip to content

EL TEMPORAL GLÒRIA I LA PLATJA DES GRAU

El passat mes gener vam viure el que segurament ha estat el temporal de llevant més fort des de l’any 2000 a Menorca. A part de les moltes destrosses que ha causat, ha servit per constatar el bon estat de conservació de la platja des Grau.

En l’estudi ‘Evolució històrica de la línia de costa de les platges de Menorca (1956-2015)‘, es Grau apareix com la platja amb una evolució més positiva de les 52 estudiades, amb una recuperació de 22 metres d’arena respecte a la mar de mitjana en tota la platja entre els anys 2001 i 2015. Patrons similars, però en menor mesura, s’observen en altres platges del parc natural. Sembla evident que les platges més ben conservades estan més preparades per resistir aquests forts temporals. Açò sí és adaptació front als efectes del canvi climàtic!

En la següent imatge es pot observar la platja des Grau durant el temporal completament tapada per les onades, que arribaven fins a les primeres formes dunars. La important coberta vegetal va aconseguir en bona mesura retenir el sediment.

Imatge de la platja des Grau durant el temporal

Imatge del temporal a l’entrada de la cala, en el pas amb l’illa den Colom.

Deu dies després del temporal, es pot observar com la platja ha recuperat pràcticament la seva amplada anterior.

Imatge de la platja 10 dies després del temporal

La gran damnificada del temporal as Grau ha estat sense dubte la pradera submarina d’algueró (Cymodocea nodosa) que entapissava, en menor o major densitat, bona part dels fons poc profunds de la cala. Gran quantitat de fulles i rizomes han estat arrencats per les onades. Afortunadament, aquesta planta marina, a diferència de la posidònia, té un creixement ràpid i extensiu, de manera que esperem que en poc temps torni a cobrir el fons de la cala, per continuar ajudant a protegir la platja abans del pròxim temporal. A la foto apareix junt amb “bolles de pèl” de posidònia.

Restes de Cymodocea nodosa Posidonia oceanica a sobre l’arena

Es pot consultar ja a la web l’estudi ‘Evolució històrica de la línia de costa de les platges de Menorca (1956-2015)

Documents

Estudi

Artícle

Back To Top