skip to Main Content

Els ulls de la mar

Necessitem la teva ajuda per detectar les pressions i impactes que amenacen la mar nostra

El mar és molt ampli i pràcticament inabastable i aquest fet de vegades dona la falsa impressió que tot ho assumeix, tot ho accepta i de res es queixa. Cada cop però, més anem veient que això no és així, la mar constantment ens va escopint a les nostres costes els residus que tant inconscient i egoistament l’hi hem anat abocant.

No sols són el residus que hi aboquem, sinó també l’augment de la temperatura de les aigües que tant altera els delicats equilibris dels ecosistemes marins, l’elevada presència de persones al mar que produeixen, entre altres alteracions, soroll, brossa, abocaments i col·lisions amb criatures marines.

Són moltes les pressions i amenaces antròpiques que afecten a la mar, però també són molts els ulls que es troben enfocats a ella, ulls que la miren amb preocupació, desconcert o de vegades desconeixement. És per això que volem fer una crida ciutadana perquè entre tots podem detectar molts més problemes i impactes i tractar de posar solució sempre que sigui possible.

Quines possibles pressions o amenaces podem detectar al mar

 • Zones d’acumulació de brossa tant al mar com a la costa. (Pots afegir les teves observacions a la plataforma Observadors del mar : brossa marina)
 • Fauna marina accidentada.
 • Posidònia degradada – zones habituals de fondeig sobre fanerògames marines.
 • Espècies invasores. (Pots afegir les teves observacions a la plataforma Observadors del mar : peixos exòtics, crustacis decàpodes i algues invasores)
 • Abocaments d’aigües residuals de terra a mar
 • Abocament de brossa o aigües brutes des de les embarcacions.
 • Xarxes de pesca abandonades.
 • Ús i localització d’arts de pesca il·legals o pràctiques furtives.
 • Fonts d’il·luminació il·legals nocturnes enfocades cap al mar.

Quina informació necessitem

 • Tipus d’amenaça o pressió.
 • Localització el més exacte possible d’aquesta.
 • Fotografia sempre que es pugui.

Que farem amb aquesta informació

Des de l’OBSAM estem realitzant un estudi que pretén avaluar les pressions i amenaces existents en el litoral i en el medi marí de la Reserva de Biosfera de Menorca, amb la finalitat de detectar impactes existents i determinar els costos i les accions a dur a terme per a revertir i restaurar els hàbitats afectats.

Per tant tota aquesta informació que ens faciliteu es recopilarà per construir una mapa més exacte del que succeeix a les aigües de Menorca.

L’estudi

L’estudi està dissenyat per convertir-se en una nova línia de seguiment del medi marí, per tal de monitoritzar les pressions que s’exerceixen sobre el litoral i contribuir a la millora de l’estat de conservació dels ecosistemes marins i poder contribuir a revertir, en la mesura del possible, els impactes que ja estan afectant al medi marí.

Enguany, el projecte de 2021, està co-finançat per l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, per la Fundació per a la Preservació de Menorca i per la Fundació Marilles.

On enviar aquesta informació

adm.obsam@cime.es

Amb qui ho vols compartir?
Back To Top