L’OBSAM presenta l’estudi “Evolució de la línia de costa de les platges de Menorca 1956-2021” elaborat per la Societat d’Història Natural de Balears, la UIB i l’OBSAM.
L’estudi, titulat “Evolució del litoral de les platges de Menorca, 1956-2021” de José Ángel Martín i Guillem X. Pons (membres de la Societat d’Història Natural de Balears i la Universitat de les Illes Balears respectivament) i David Carreras, és fruit d’una col·laboració entre l’OBSAM i la Societat d’Història Natural de les Balears i ofereix una visió històrica global de l’evolució del litoral de 52 arenals de les platges de l’illa en els últims 65 anys.
La conclusió general d’aquest estudi és que el litoral de Menorca presenta una reculada mitjana de 4,8 metres al llarg del període 1956-2021. Aquest és un valor bastant moderat, tenint en compte que les característiques de cada platja poden fer-la molt variable. Hi ha una sèrie de factors que poden influir en la regressió o progressió de la línia de costa, com per exemple els canvis en la força, intensitat i altura de les ones durant les tempestes, el nombre de visitants de la platja, la grandària i el pes de la sorra i, sobretot, la presència d’un sistema de dunes ben conservat, que és clau per a disminuir el grau de regressió i també pot contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic, com la pujada del nivell de la mar.
El 27 de maig, a la seu de l’IME, ha tingut lloc un acte de caràcter cientificotècnic per presentar aquest estudi juntament amb la publicació feta en col·laboració amb l’Agència Menorca Reserva de Biosfera Cartografia d’hàbitats i impactes de sistemes dunars. Comparativa 1988-2004-2021”. L’acte de presentació dels dos estudis ha estat a càrrec dels seus autors amb la participació de Joan Rita.
