skip to Main Content

Experts marins presenten un nou informe sobre la mar Balear amb 150 indicadors

Els principals centres d’investigació marina, el Govern de les Illes Balears i la Fundació Marilles, dia 21 d’abril han fet pública la versió 2021 de l’Informe Mar Balear (IMB). Una eina que posa a disposició del públic la millor informació disponible i actualitzada sobre l’estat de la mar Balear.
• L’informe es pot consultar a www.informemarbalear.org.
• Compta amb 150 indicadors.
• 30 institucions, tant públiques com privades, hi han aportat dades.
• 98 persones, entre investigadors i personal administratiu, hi han participat.

El primer Informe Mar Balear es va publicar el març de l’any 2020. En la versió del 2021 s’han actualitzat la meitat dels indicadores de l’any anterior i s’hi inclouen cinquanta indicadors nous com coralls de profunditat, salinitat, mol·luscs protegits, dessaladores i depuradores, entre d’altres.

L’IMB reuneix fonamentalment indicadors ecològics, com per exemple l’estat de les poblacions de peixos, de la noneta o d’espècies en perill. Però també inclou importants indicadors econòmics i socials, com el nivell d’inversió en àrees marines
protegides, els llocs de treball generats en sectors relacionats amb l’economia blava o la pressió humana sobre les illes.

L’impacte de la COVID-19 durant l’any 2020 queda clarament reflectit sobre els indicadors relacionats amb pressions com, per exemple, el transport marítim, el renou submarí, l’ús de platges o l’índex de pressió humana. No obstant això, encara és prest per determinar si ha tingut impacte significatiu sobre algunes espècies o hàbitats.

Un informe accessible

Imatge de la nova plataforma web

A més de l’actualització i incorporació de nous indicadors, s’ha desenvolupat una nova plataforma web amb l’objectiu de facilitar l’accés a la informació. La nova web s’estructura a partir de capítols temàtics: hàbitats protegits, espècies emblemàtiques, platges, qualitat de l’aigua, canvi global, pressions, àrees marines protegides, pesca, resposta social i beneficis.

Un projecte col·laboratiu
Mitjançant aquesta iniciativa, la col·laboració de les institucions científiques i l’Administració autonòmica fa possible posar a disposició del públic un patrimoni col·lectiu poc visible fins ara i una informació de referència útil per a investigadors,
gestors públics i privats i la ciutadania en general.

Una iniciativa a llarg termini

Es tracta d’un informe objectiu, amb base científica i amb l’ambició d’ampliar-lo i actualitzar-lo regularment. Un projecte col·lectiu a llarg termini que pretén sumar noves institucions i col·laboracions. El seu valor no rau només en les dades que recull, sinó en el fet de posar el focus sobre buits d’informació que encara no tenim.

Investigació marina i recuperació econòmica

La recopilació de dades de qualitat per part d’institucions públiques o privades és essencial per a la gestió i la conservació del medi marí. La prosperitat econòmica de les Balears està fortament vinculada a l’estat del seu medi marí i costaner. Per això, els plans de recuperació econòmica han d’integrar també el finançament de la investigació científica marina, sense la qual no es podrà avançar cap a una millor conservació de la mar Balear.

El consell assessor de l’Informe Mar Balear està format per les següents institucions:
Centre Oceanogràfic de Balears de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (COB-IEO), Consell Econòmic i Social de les Illes Balears (CES), Fundació Marilles, Govern de les Illes Balears (GOIB), Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, UIB-CSIC),
Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM-IME), Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB) i Universitat de les Illes Balears (UIB).

A més a més de les aportacions en temps de totes les institucions, l’IMB ha comptat amb el suport financer de la Fundació Marilles i Fundatur. I està obert a altres fonts de finançament.

Francina Armengol, presidenta del Govern de les Illes Balears: «El futur econòmic de les nostres illes i el benestar dels seus ciutadans depenen del bon estat de conservació de la nostra mar. Les Balears poden convertir-se en referent en conservació del medi marí a nivell estatal i mediterrani. L’Informe Mar Balear, fruit de la col·laboració dels millors experts en ciència marina de les Balears, és una eina que ens ajudarà a aconseguir-ho. La conservació de la mar i la investigació marina són peces fonamentals per a la recuperació econòmica de les nostres illes».

Miquel Mir, conseller de Medi Ambient i Territori: «En aquesta segona edició de l’Informe Mar Balear augmenta el nombre d’indicadors i es consolida com a document de referència per valorar l’estat del nostre medi marí. Per la Conselleria és un plaer i un deure col·laborar en aquesta eina fonamental per assumir els nostres reptes com a poble insular davant l’emergència climàtica».

Raquel Vaquer-Sunyer, coordinadora del IMB: «Per poder conservar la nostra mar necessitam tenir la millor informació possible en la qual basar la seva gestió. Fins ara aquesta informació estava dispersa i era de difícil accés per a la majoria de la ciutadania i alguns gestors. L’Informe Mar Balear omple aquest buit: ha recopilat tota aquesta informació i l’ha posat a l’abast de qualsevol persona que tingui interès per conèixer la nostra mar».

Natalia Barrientos, investigadora de l’IMB: «El nostre objectiu és seguir treballant col·laborativament entre tots per millorar el coneixement de la nostra mar any rere any».

Anna Travesset, representant institucional del CSIC a les Illes Balears: «Aquest informe aporta informació de base molt valuosa sobre l’estat de la mar Balear i ha de servir sobretot per ajudar a una gestió millor i més sostenible dels recursos marins d’aquesta comunitat».

Toni Quetglas, director del COB-IEO: «La creixent preocupació per les problemàtiques mediambientals (canvi global, sobreexplotació de recursos, pèrdua de biodiversitat) requereix la recollida de dades científiques per poder conèixer i afrontar aquests grans reptes. L’IMB és un vademècum per al coneixement i la gestió del medi marí de les Balears que es posa a disposició de l’Administració i del conjunt de la societat».

Gotzon Basterretxea, director de l’IMEDEA-CSIC-UIB: «Sens dubte, una interessant recopilació de la informació disponible sobre la mar Balear, les seves característiques, estat ambiental i pressions, feta amb la pretensió de contribuir al diagnòstic i identificació de problemes que afecten el seu bon estat ambiental».

Joaquín Tintoré, director del SOCIB: «Aquesta iniciativa contribueix de forma significativa a la divulgació de la mar Balear; recopila, sintetitza i exposa al gran públic temes d’interès, des dels hàbitats protegits al canvi global i les platges. Les referències bibliogràfiques i les fonts d’informació, la majoria provinents de la comunitat científica de les Balears, i la participació directa d’investigadors i investigadores aporten sens dubte un valor afegit a aquesta publicació».

Eva Marsinyach, responsable de Medi Marí de l’OBSAM: «Aquest document ens anima a lluitar i treballar per arribar a ser un exemple de desenvolupament sostenible, de gestió integrada i de respecte pel medi marí. Amb les dades a la mà, podem actuar en conseqüència».

Llorenç Huguet, rector de la UIB: «Amb aquesta iniciativa, les institucions que generem coneixement el posem al servei de la societat per ajudar a fer un ús dels recursos marins molt més respectuós amb el medi».

Lluís Vallcaneras, col·laborador del Consell Econòmic i Social: «L’Informe Mar Balear constitueix una fita sense precedents en el coneixement del medi marí de les Illes Balears, una fita que suposa un gran esforç per part de molta gent. Aconseguir bons indicadors, que a més tinguin continuïtat en el temps, no és una feina fàcil. Per aquesta raó, és desitjable que arribi a aconseguir el suport i el reconeixement mediambiental, econòmic i social que mereix».

Toni Grau, Direcció General de Pesca i Medi Marí: «Les sèries llargues de dades, recollides de manera objectiva, regular i periòdica són essencials per comprendre i gestionar els sistemes naturals marins i per combatre la desinformació. Aquesta és l’ambició de l’Informe del Mar Balear 2021 i de tots els que el seguiran».

Aniol Esteban, director de la Fundació Marilles: «L’Informe Mar Balear ha aconseguit molt, però encara es troba a la seva infantesa; conté molta informació, però encara queden molts buits. La nostra ambició és que l’IMB es converteixi en la brúixola que marca el camí per tal que, des del sector públic, privat i la societat civil, avancem cap a una mar i una costa en excel·lent estat de conservació. Aconseguir-ho requerirà més compromís i més finançament per part de tots».

 

Membres del consell assessor de l’Informe Mar Balear 
Amb qui ho vols compartir?
Back To Top