Skip to content

II Segona Jornada Tècnica BIOCLIMA Menorca 2017-2018: Coneixement, capacitació i difusió dels efectes del canvi climàtic sobre la biodiversitat a la Reserva de la Biosfera de Menorca

Antecedents

L’Institut Menorquí d’Estudis (IME) a través del seu Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM) és l’ens públic encarregat del seguiment científic de la Reserva de Biosfera de Menorca. En aquest context, des de la seva creació l’any 2000, l’OBSAM ha realitzat, entre d’altres, el seguiment de la biodiversitat de l’illa directament o mitjançant la col·laboració d’altres entitats locals, on destaquen el Parc Natural de s’Albufera des Grau, l’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular, la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) i el Grup Ornitològic Balear (GOB Menorca). Així, durant els darrers anys s’ha recopilat una quantitat molt important de dades sobre l’evolució de diferents poblacions. Les sèries de dades més llargues i robustes corresponen a les poblacions d’aus i papallones, les quals s’han monitoritzat mitjançant diferents programes de seguiment estandarditzats: Butterfly Monitoring Scheme (BMS); Seguiment d’Ocells Comuns, Projecte Piccole Isole d’estudi aus migratòries; Estacions d’Esforç Constant d’aus nidificants; recompte d’aus aquàtiques hivernants coordinat per la International Waterfowl Research Bureau (IWRB).

Objectius del projecte

El projecte té com a objectiu general augmentar el coneixement dels impactes presents del canvi climàtic sobre la biodiversitat a nivell local.

Dins una de les activitats del projecte, A1. Recull i estandardització de dades de les estacions de seguiment de poblacions d’aus i papallones de Menorca, es reuniran les dades disponibles i s’informatitzaran en un format compatible al programari que s’usarà per a la seva anàlisi. També es realitzarà un resum estadístic inicial sobre la quantitat de dades disponibles per al seu posterior anàlisi.

PROGRAMA DE LA SEGONA JORNADA TÈCNICA BIOCLIMA Menorca (22 i 23 de març del 2018)

Dijous,  22 de març de 2018

Sala d’actes de l’Institut Menorquí d’Estudis, Camí des Castell, 28, Maó, Illes Balears

17.30 – 17.40 h. Benvinguda i presentació dels diferents equips d’analistes.
David Carreras. Director de l’OBSAM.

17.40 – 18.10 h. El Canvi climàtic a la mar Mediterrània
Damià Gomis. Catedràtic de Física de la Terra de la Universitat dels Illes Balears (UIB). IMEDEA (Institut Mediterrani d’Estudis Avançats). Laboratori Interdisciplinari sobre el Canvi Climàtic (LINCC-UIB).

18.10 – 18.40 h. Afectació del canvi climàtic en les aus migradores a Menorca
David Robson i Carlos Barriocanal. Universitat de Barcelona (UB).
18.40 – 19.00 h. Descans

19.00 – 19.30 h. Afectació del canvi climàtic en les aus nidificants a Menorca
Marc Anton. Institut Català d’Ornitologia (ICO).

19.30 – 20.00 h. Afectació del canvi climàtic en les  papallones diürnes a Menorca
Constantí Stefanescu.  Museu de Ciències Naturals de Granollers.

20.00 – 20.30 h. Menorca, en el context del canvi climàtic
Agustí Jansà, meteoròleg, ex delegat d’AEMET a Balears, col·laborador honorífic del Dept. de Física de la UIB, membre del LINCC-UIB, membre de l’IME.

20.30 – 21.00 h. Conclusions. Canvi climàtic a Menorca?
Oscar G. Febrero. Coordinador del projecte Bioclima Menorca.

Divendres,  23 de març de 2018
Sala de reunions de l’Institut Menorquí d’Estudis, Camí des Castell, 28, Maó, Illes Balears.

9.00 – 13.00 h. Presentació dels resultats d’anàlisi dels diferents equips proposats
Reunió tècnica i taula rodona sobre els resultats obtinguts entre els diferents equips. Projecte Bioclima. Expectatives de futur. Millora en la presa de dades. Millora en la significació de les dades.  Ampliació de seguiments i grups biològics a analitzar.
13.30 h. Dinar.

El Projecte BIOCLIMA Menorca 2017 compta amb el suport econòmic de la Fundación Biodiversidad del Ministeri de Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient.

OBSAM
Març de 2018

Back To Top