skip to Main Content

Jornada d’economia social cap a la delimitació conceptual i el coneixement de la seva incidència a Menorca

L’Observatori Socioambiental de Menorca i el Fòrum d’Entitats del Tercer Sector de Menorca us conviden a la Jornada d’economia social, que tindrà lloc el dissabte 8 d’abril a les 11h a la sala d’actes de l’Institut Menorquí d’Estudis (Camí des Castell 28, Maó).

L’economia social es presenta com un model social econòmic alternatiu que es basa en formes d’organització democràtiques (cooperatives, entitats no lucratives, centres especials d’ocupació, xarxes d’intercanvi, etc.) i en valors d’equitat, justícia social i sostenibilitat. Tot i que de manera incipient, a Menorca existeixen un conjunt d’iniciatives que s’inclouen dintre d’aquest sector, amb la intenció d’avançar en grans reptes d’una Reserva de la Biosfera com la sobirania alimentària, l’autosuficiència energètica o la integració dels col·lectius més vulnerables en el mercat laboral. Així es reflecteix en l’estudi “L’economia social i solidària a Menorca. Estudi inicial”, realitzat per Ester Garcia l’estiu del 2016 en el marc del conveni de col·laboració entre l’OBSAM i la UAB per a la realització de treballs de pràctiques de grau: https://www.obsam.cat/treballs-estudiants/pdf/TPG2016-01-GAR-memoria.pdf.

No obstant això, encara persisteix un clar desconeixement sobre aquest sector. Per aquest motiu, la jornada pretén donar a conèixer l’economia social des de dues perspectives. Per una banda, clarificant el concepte d’economia social i les noves economies emergents, per poder tenir un criteri a l’hora delimitar quin tipus d’activitat econòmica s’inclou en aquest model. Per altra banda, determinant els indicadors i la metodologia més adequada per mesurar les dimensions de l’economia social i el seu impacte econòmic, social i ambiental.  

Per això, comptarem amb la ponència de Carlos Ballesteros García. És Doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat Pontificia de Comillas, on exerceix de professor, i Màster en Economia Social i Gestió d’Entitats Sense Ànim de Lucre per la Universitat de Barcelona. Especialitzat en les àrees d’investigació de comportament del consumidor, ciutadania econòmica i empreses al servei de les persones. Després de la ponència, es comptarà amb una taula rodona d’experiències d’economia social. Hi participaran Som Energia, Càritas – TIV, Ilunion Hotels (ONCE) i Cooperativa d’Escoletes Infantils de Maó. 

Programa

11.00 h Ponència: “Què és l’economia social? Com quantificar-la?”. Carlos Ballesteros García, Doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials i Màster en Economia Social.

12.00 h Taula rodona: “Experiències d’economia social a Menorca”. Amb la participiapció de: Som Energia, cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre, Càritas – TIV, única empresa d’inserció a Menorca, Ilunion Hotels (ONCE), cadena hotelera líder en accessiblitat i integració de persones, i Cooperativa d’Escoletes, cooperativa d’escoletes infantils de Maó. 

És una jornada oberta al públic.

20-03-2017

Amb qui ho vols compartir?
Back To Top