Skip to content

La certificació Plastic Free Balearics aconsegueix eliminar més de 16.000 kg de plàstic, incloses 760.000 ampolles de plàstic, a tot el territori balear

En total, 67 establiments del sector HORECA ja tenen aquest segell de qualitat en matèria de prevenció de plàstics d’un sol ús que compta amb el suport del Govern Balear.

La certificació Plastic Free Balearics, de la que l’OBSAM forma part a través de l’Alliança Menorca sense Plàstic, ha aconseguit suprimir 16.394 kg de residus plàstics a tot el territori balear durant la fase pilot de 10 mesos, segons han anunciat els seus responsables a la presentació de resultats de la iniciativa, celebrada avui a Palma. En total, gairebé 760.000 ampolles de plàstic (de 33 cl) han estat eliminades de la cadena de subministrament durant aquest període.

Des que es va posar en marxa la certificació el juny del 2021, fins al mes de març passat, s’han avaluat 115 establiments: 53 a Eivissa, 29 a Mallorca, 19 a Menorca i 14 a Formentera. El resultat d’aquest procés ha estat 67 establiments certificats com  a Plastic Free Guardian, els quals han aconseguit d’1 a 5 estrelles segons el percentatge de bones pràctiques (el que des del projecte s’anomena “Alternatives Honestes”) implementades en substitució de productes de plàstic d’un sol ús.

Això implica que 48 establiments més, entre els quals hi ha algunes cadenes hoteleres, no van poder obtenir el reconeixement per no assolir els requisits mínims de la certificació, que exigeix ​​el compliment de la Llei Balear de Residus i Sòls Contaminats i de les directives europeus, i que, d’altra banda, no admet l’ús dels controvertits bioplàstics com a alternativa als plàstics d’un sol ús.

En qualsevol cas, a totes les empreses avaluades se’ls ha atorgat un informe de millores que inclou els passos que cal seguir per prevenir la generació de residus i reduir-ne la petjada ambiental. Segons les estimacions de Plastic Free Balearics, si s’implementen aquestes millores, se suprimirien 28.450 kg addicionals de residus cada l’any, dels quals 6.319 kg serien residus plàstics.

“Les Illes Balears són la comunitat autònoma que més residus genera per càpita. Per això, hem dissenyat la certificació Plastic Free Balearics: és hora de tancar l’aixeta de les deixalles plàstiques i frenar la contaminació que produeixen a les nostres illes” … “La nostra visió és aconseguir que les Illes Balears es converteixin en un territori exemplar lliure de plàstics d’un sol ús”Bradley Robertson, president i cofundador de la Fundació Save The Med.

“La visió de la gestió de residus ha de començar en la vida de cadascú de nosaltres i ha de derivar en la societat. La Llei de Residus balear, avançant-se a polítiques europees i a la normativa estatal, posava una primera fita en el camí de la prevenció de residus. Però també és  imprescindible que hi hagi iniciatives socials com la de Plastic Free Balearics. És un goig veure que cada cop més empreses se sumen a la iniciativa. Oferim el nostre suport a aquesta iniciativa per seguir treballant conjuntament. Només així podrem afrontar el repte i l’emergència ambiental: cal construir una acció conjunta, transversal i holística”, comentà durant la presentació. Miquel Mir, Conseller de Medi Ambient i Territori del Govern Balear, qui ha donat suport als objectius de la certificació.

Plastic Free Balearics és fruit d’un procés d’harmonització de diverses iniciatives de reducció de plàstics que ja existien prèviament a Mallorca i a les Pitiüses. Gràcies a cofinançament de l’associació monegasca Beyond Plastic Med (BeMed), les fundacions IbizaPreservation i Save the Med van poder unir-se per elaborar aquesta nova certificació, que pretén ser un segell de qualitat en la prevenció de plàstics d’un sol ús al sector HORECA del territori balear.

“Aquestes iniciatives tenen com a objectiu reduir els plàstics d’un sol ús, trobar alternatives, millorar els sistemes de recollida, conscienciar, recollir dades i ajudar a implementar noves certificacions. Estem molt contents de veure el progrés i l’entusiasme de Plastic Free Balears”, comenta Philippe Mondielli, director científic de la Fundació Príncep Albert II de Mònaco, una de les entitats impulsores de BeMed.

A més, aquesta iniciativa també ha elaborat eines per facilitar l’adhesió a les organitzacions interessades, com ara una app que permet l’autodiagnòstic a les empreses o una Guia d’Alternatives Honestes per combatre el greenwashing, entre d’altres.

La certificació compta, a més a més, amb la participació de Plastic Free Ibiza i Formentera i Plastic Free Menorca, i amb suport financer addicional de part del Consell de Mallorca.

“Per a l’Aliança de Menorca Sense Plàstic poder participar a Plastic Free Balearics ha estat molt positiu ja que no existia una certificació per a l’illa i hem comptat amb l’experiència de IbizaPreservation i Save The Med a les altres illes. Hem pogut observar el grau de compromís de les empreses que han participat -amb més de la meitat amb una valoració de 4 estrelles- i el nostre repte és arribar a les empreses que encara no participen en aquest tipus de distintius o certificacions ambientals per poder acompanyar-les a reduir el seu impacte a la contaminació plàstica que patim tots. Menorca fa prop de 30 anys que és Reserva de Biosfera i aquesta sensibilitat ha anat calant en el teixit empresarial de l’illa, així que creiem que Plastic Free Balearics pot tenir un gran recorregut a l’illa si es destinen els recursos necessaris per poder implantar-la àmpliament” Rebecca Morris, directora de Menorca Preservation.

Per tot això, des de Plastic Free Balearics s’insisteix en la importància de desenvolupar aliances intersectorials per fomentar campanyes de sensibilització, dur a terme formacions dirigides al sector HORECA i impulsar la investigació, el desenvolupament i la innovació d’alternatives.

 

Sebastià Sansó, director general de residus educació ambiental del Govern Balear.
Bioplástics
Miquel Mir, conseller de medi ambient del Govern Balear.
Back To Top