Skip to content

La transició energètica de Menorca. (I) El present històric.

Conclusions de les DIRECTRIUS ESTRATÈGIQUES DE MENORCA – DEM ENERGIA – Maig 2020.

Carta d’opinió publicada al Diari Menorca el 28/05/2020

Text: Jesús CARDONA PONS (Secció de Ciència i Tècnica- IME); Twitter: @MenorcaDEM

Mitjançant una sèrie de tres escrits volem anunciar la publicació de les Directrius Estratègiques Menorca en matèria d’energia (DEM-e), que impulsen l’Institut Menorquí d’Estudis. Ho fem en unes setmanes d’excepcionalitat degut a la pandèmia del coronavirus. En termes energètics, l’actual situació completa una trilogia de fets recents que marquen la història de Menorca. Aquestes fites històriques, que resumirem a continuació, ens serveixen per emmarcar i explicar el procés DEM-e.

El primer succés és la desconnexió del cable elèctric submarí que ens unia amb Mallorca, que va convertir Menorca en una illa energètica l’octubre de 2017. Des de llavors, pràcticament el 99% de l’energia que necessita l’illa entra pel port de Maó en forma de gas i derivats del petroli, mentre que l’1% restant l’aporten el parc eòlic de Milà i els parcs fotovoltaics. D’un dia per l’altra ens vam veure amb un major grau de vulnerabilitat en el subministrament energètic, que esperem restituir amb la instal·lació del nou cable submarí prevista per aquest 2020.

El segon esdeveniment històric va ocórrer un any després. Un cap de fibló va travessar l’illa de sud a nord i va tallar les dues línies de transport elèctric que hi ha entre Ciutadella i Maó. Aquest tall va causar una pana elèctrica a la zona de ponent de Menorca, amb àrees afectades durant més de 48 hores. Aquest accident ens va agafar sense cable submarí, que hagués col·laborat en la recuperació més ràpida del subministrament. En poc temps ens vam adonar de la gravetat de la manca d’electricitat, ja que afecta a quasi tots els serveis bàsics. La lliçó apresa és la vulnerabilitat dels sistemes energètics molt centralitzats, poc diversificats i poc connectats.

Fotografia: Última Hora – 28/10/2018 – Dani Manau

Actualment estem vivint el tercer moment històric pel que fa a l’energia. L’alarma decretada i la restricció de moviments i activitats degut a la pandèmia del Covid-19 ha provocat, d’un dia per l’altra, una reducció històrica del consum energètic. El consum elèctric a Menorca de març de 2020 ha baixat un -2,5% respecte el mateix mes de 2019, mentre que el d’abril s’ha reduït un -22,6% en comparació amb abril de 2019 (dades de REE). També disposem de les dades de consum de combustibles per automoció, que a Menorca el març de 2020 van caure un -34,7% (benzina sense plom) i un -30,9% (gasoil A) respecte el març de 2019. No va passar així amb el gasoil B, destinat al sector primari, que va pujar un 47,4%. El més d’abril, la caiguda respecte 2019 ha sigut del
-79,1% (benzina sense plom) i del -63,1% (gasoil A), mentre que el gasoil B va pujar un 12,4%. Tots els percentatges es refereixen a volums de combustible (dades de l’OBSAM). La situació ens ha tornat a fer reflexionar sobre les necessitats bàsiques a garantir, com les comunicacions, el sistema sanitari o el propi sistema energètic. L’impacte de la pandèmia en l’economia segurament ens portarà a prendre decisions sobre com reconduir l’actual model econòmic, on pensem que la transició energètica pot jugar un paper clau.

Els tres moments històrics descrits han servit per prendre consciència i accelerar les accions que ens condueixin cap a un sistema energètic més fiable, compatible amb la nostra condició de Reserva de Biosfera i, en definitiva, beneficiós per a l’illa. Durant aquest temps, les DEM-e han desenvolupat un procés que permeti donar forma a aquests objectius. La conclusió del procés és l’elaboració i publicació de les directrius per a la descarbonització de Menorca amb els objectius, línies estratègiques i indicadors, que anomenem La Segona Transició Energètica de Menorca. La proposta pretén reconduir el sistema energètic des de la configuració actual (fruit de la primera transició energètica de l’illa) fins a un nou model basat en energies renovables, plenament compatible amb els compromisos assumits pels països de la UE per a 2030 i, fonamentalment, amb els principis d’una Reserva de Biosfera. En els dos pròxims escrits explicarem les característiques del procés que ens ha portat fins aquí i argumentarem les principals conclusions a les que s’ha arribat.

Per a més informació sobre les accions i els documents generats durant el procés de les DEM-e, consultar:

-Web: www.ime.cat 

-Les memòries anuals de l’IME, consultables a la mateixa web.

Back To Top