skip to Main Content

La transició energètica de Menorca. (II) El camí recorregut.

Conclusions de les DIRECTRIUS ESTRATÈGIQUES DE MENORCA – DEM ENERGIA – Juny 2020.

Carta d’opinió publicada al Diari Menorca el 01/06/2020

Text: Jesús CARDONA PONS (Secció de Ciència i Tècnica- IME); Twitter: @MenorcaDEM

La transició energètica implica canvis i transformacions profundes en la configuració i l’ús d’una infraestructura complexa com és el sistema energètic. L’evolució d’un model a l’altra no és possible si no s’estableixen acords i sinèrgies entre els diferents agents, des de l’administració i les empreses fins la societat en general. D’aquí que les Directrius Estratègiques de Menorca en matèria d’energia (DEM-e) de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) no només s’han dedicat a elaborar un full de ruta del que seria el sistema energètic desitjable en una Reserva de Biosfera, sinó també a realitzar un acompanyament i promoure les condicions necessàries perquè sigui factible. Al llarg del procés s’han portat una sèrie d’iniciatives que es poden resumir en els següents quatre punts:

  1. Aglutinar coneixement expert al voltant de la qüestió de l’energia, conformant àmplia una xarxa de treball que abasta les principals empreses i operadors del sistema energètic, universitats, sectors econòmics, associacions i organismes públics. Això ha permès establir una base sòlida de coneixement i la definició d’estratègies que tinguin garanties de ser factibles en un sistema tan complex com és l’energètic.
  2. Donar suport a les administracions per facilitar la definició d’una agenda de transició energètica. Aquí s’ha tingut en compte que les competències locals poden donar grans resultats, però la nostra condició perifèrica ha requerit traslladar la iniciativa als centres de decisió dels quals depenem: Palma, Madrid i Brussel·les. És important destacar en aquest punt la projecció i credibilitat que ens ha donat la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica (BOIB núm. 81, de 18 de juny de 2019), així com la bona acollida que ha tingut la transició energètica de l’illa entre les administracions locals.
  3. Difondre la situació i tendències en el món de l’energia, qüestió no exempta de dificultat, ja que, a pesar que fem un ús quotidià i constant de l’energia, en general no estem familiaritzats amb les unitats i termes que s’utilitzen per parlar-ne. El complicat sistema regulador i el grau d’opacitat en certs nivells d’informació, especialment la relativa a qüestions econòmiques, suposen un repte afegit a l’hora de comunicar de manera senzilla i clara les implicacions de la configuració del sistema energètic en les nostres vides. En àmbits més especialitzats, s’han organitzat i s’ha participat en congressos, tallers i jornades al voltant de la sostenibilitat i la transició energètica.
  4. Assessorar els plans i estratègies, mitjançant la revisió de documents i la participació en meses de treball dels instruments de planificació que han de ser clau en la transició energètica. Una de les accions més importants en aquest sentit és l’assessorament en el procés de revisió del Pla Territorial Insular (PTI), ja que l’ordenació territorial és una de les palanques que ha de fer possible implementar la transició energètica. Un altre document a destacar és el Pla d’Acció de la Reserva de Biosfera de Menorca, aprovat el 2019, que també ha comptat amb les aportacions necessàries per recollir les principals accions en matèria de transició energètica.
Reunió de treball al Centre de Convencions des Mercadal. Font: DEM-e

El procés ha culminat quan, amb tot el camí recorregut, podem indicar per on podem continuar si volem un sistema energètic més eficient, segur i amb unes implicacions econòmiques, socials i ambientals positives per a l’illa. Les directrius per a la descarbonització de Menorca, que anomenem La Segona Transició Energètica, sintetitzen en un document l’aprenentatge i aportacions rebudes durant tot el procés. Aquestes directrius senten els objectius, indicadors i línies d’acció que desenvolupa l’Estratègia Menorca 2030, un pla més detallat que promou el Consell Insular de Menorca.

Per a més informació sobre les accions i els documents generats durant el procés de les DEM-e, consultar:

-Web: www.ime.cat 

-Les memòries anuals de l’IME, consultables a la mateixa web.

 

DIRECTRIUS ESTRATÈGIQUES DE MENORCA – INSTITUT MENORQUÍ D’ESTUDIS

Amb qui ho vols compartir?
Back To Top