Skip to content

La Xarxa Espanyola de Reserves de Biosfera reconeix la tasca de l’OBSAM, del GOB i del projecte ‘Plàstic Zero’ impulsat des de Menorca pel seu compromís mediambiental

La Xarxa Espanyola de Reserves de Biosfera reconeix la tasca de l’OBSAM, del GOB i del projecte ‘Plàstic Zero’ impulsat des de Menorca pel seu compromís mediambiental

  • De 17 guardons atorgats a organitzacions de tot l’Estat, 3 dels reconeixements Reserva de la Biosfera van a parar a projectes a Menorca
  • El monitoratge d’indicadors de sostenibilitat de l’OBSAM, Custòdia Agrària del GOB i Plàstic Zero, els projectes guardonats a Menorca
  • Els I Reconeixements Reserva de la Biosfera premien la contribució de les entitats a la conservació del medi natural i al desenvolupament socioeconòmic de les poblacions on es duen a terme

La Xarxa Espanyola de Reserves de la Biosfera, gestionada per l’Organisme Autònom Parcs Nacionals (OAPN) del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, ha fet públics els resultats dels I Reconeixements Reserva de la Biosfera al Compromís mediambiental, destinats a destacar la feina en conservació del patrimoni natural i desenvolupament d’entitats que exerceixen la seva activitat en aquests territoris.

De 17 guardons atorgats a organitzacions de tot l’Estat, 3 dels reconeixements Reserva de la Biosfera han anat a parar a projectes a Menorca o amb participació menorquina: l’Observatori Socioambiental de Menorca, el Gob Menorca i el projecte “Plàstic Zero” de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costeres, iniciativa conjunta de les illes de Menorca, Lanzarote i de l’organització científica Marine Science For Society.

El conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Josep Juaneda, ha volgut felicitar les organitzacions premiades després de conèixer la notícia: “Els tres reconeixements són un clar indici de la bona feina i de l’aposta que des de fa molts anys fem a Menorca per continuar garantint la conservació del nostre entorn i el desenvolupament sostenible de la nostra societat. Per la part que ens toca, molt contents per aquest reconeixement, i la nostra més sincera enhorabona a les tres entitats premiades“.

Amb una participació total de 112 candidatures, aquests reconeixements, impulsats amb motiu del 50è aniversari del Programa Mab de la UNESCO, tenen com a fi últim posar en valor la figura de les reserves de la biosfera, elements vertebradors del territori que contribueixen a la conservació del medi natural i al desenvolupament socioeconòmic de les seves poblacions, i de totes les entitats i organitzacions implicades en aquesta tasca.

La primera edició d’aquests reconeixements contemplava dues modalitats. D’una banda, el I Reconeixement de la Marca de Qualitat Reserves de la Biosfera, dirigit a les empreses adherides a aquesta marca que desenvolupen i ofereixen productes i activitats sostenibles i respectuoses amb el medi ambient. I, de l’altra, el I Reconeixement Reserva de la Biosfera, que incloïa tres categories diferents relacionades amb les funcions que han de complir les reserves: Conservació del Patrimoni Natural i Cultural, Desenvolupament Socioeconòmic i Social sostenible i el Foment de la Investigació i l’Educació Ambiental.

Organitzacions premiades de Menorca

L’Observatori Socioambiental de Menorca de l’Institut Menorquí d’Estudis ha rebut el reconeixement a la categoria de Foment de la Investigació i l’Educació Ambiental per la seva tasca d’assistència científica i monitoratge d’indicadors de sostenibilitat a la Reserva de Biosfera de Menorca. Després de conèixer la notícia, el director de l’Obsam, David Carreras, ha agraït el reconeixement: “Ens ha alegrat molt rebre aquesta distinció sobretot pel reconeixement que significa a totes les entitats i persones que col·laboren amb l’OBSAM subministrant dades, i que, al cap i a la fi, són la principal força d’aquesta institució. Estem molt contents per ells”.

A la mateixa categoria ha estat reconegut també el projecte “Plàstic Zero” de Marine Science For Society i la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres. “Plàstic Zero” és un projecte de recerca col·laborativa iniciat el 2008 per conèixer i erradicar els impactes del plàstic a les Reserves de la Biosfera, i que compta amb la participació de Menorca a l’equip de coordinació.

Per la seva banda, el Gob Menorca ha rebut el premi a la categoria de Desenvolupament Socioeconòmic i Social Sostenible “per la seva participació en múltiples projectes de desenvolupament econòmic i social sostenible, entre els quals destaca el de Custòdia Agrària”. Actualment, el GOB, com a entitat de custòdia, té acords signats amb 34 finques a Menorca, en què es contempla la implantació de pràctiques per millorar la fertilitat i biodiversitat del sòl. El coordinador insular del Gob, Tòfol Mascaró, també ha volgut mostrar la seva satisfacció després del reconeixement: “Ens fa molta il·lusió rebre aquest reconeixement per un projecte com Custòdia Agrària, que portem molts anys tirant endavant a Menorca i que encaixa perfectament amb la filosofia d’una reserva de biosfera, cercant integrar la conservació del nostre medi amb l’activitat humana“.

I Reconocimiento Reserva de la Biosfera
I Reconocimiento Reserva de la Biosfera

Menció honorífica a la Reserva de la Biosfera de La Palma

En aquesta convocatòria, la Xarxa Espanyola ha decidit concedir una menció honorífica com a mostra de suport i solidaritat amb la Reserva de la Biosfera de l’illa de La Palma, després de l’emergència provocada per l’erupció del volcà Cumbre Vieja, iniciada el 19 de setembre passat.

 

Per a més informació:

Menorca Reserva de Biosfera

Gobierno de España – Ministerio para la Transición Ecologica y el Reto Demográfico

Als medis:

www.cope.es

Back To Top