skip to Main Content

L’OBSAM avalua les pressions i les amenaces de la mar de Menorca

L’estudi compta amb el finançament de la Fundació Marilles, l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, la Fundació per a la Preservació de Menorca i l’OBSAM.

L’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM) avaluarà les pressions i amenaces que afecten al medi marí de Menorca. Amb la finalitat de crear una nova línia de seguiment per tal de monitorar les pressions que s’exerceixen sobre la mar i contribuir a la millora de l’estat de conservació dels ecosistemes marins i poder contribuir a revertir, en la mesura del possible, els impactes que ja l’estan afectant.

Un equip de biòlogues i ambientòlogues de l’OBSAM ha iniciat els treballs de camp per avaluar l’estat del fons marí a zones on ha existit o existeixen determinades pressions. Concretament, la setmana passada es va visitar la badia de Fornells on, entre els anys 88 i 90, van estar-hi instal·lades dues piscifactories. Durant els anys d’explotació aqüícola i durant els 4 anys posteriors, investigadors del CEAB-CSIC van fer el seguiment dels efectes causats per aquestes instal·lacions sobre el fons marí i, enguany, s’avaluarà si la zona s’ha restaurat o l’impacte causat ha perdurat en el temps.

Treball de camp – badia de Fornells

Davant el creixent interès cap a la mar viscut en els darrers 4 anys a Menorca, els resultats d’aquest projecte poden ser una base ferma per a un possible Pla d’Ordenació del Litoral de Menorca. A part d’aquest possible instrument, hem de tenir en compte que la Reserva de Biosfera de Menorca s’ha ampliat fins a les 12 milles mar endins i que les activitats que s’hi desenvolupin han de ser sostenibles, respectuoses i sempre buscant l’equilibri entre l’activitat i la conservació del medi. Així, en aquest context, una avaluació de les pressions, amenaces i impactes existents sobre les aigües de Menorca, pren major sentit degut a les utilitats que se’n poder derivar.

Aquest projecte parteix de la voluntat d’aprofundir en la feina feta al 2015 per la Direcció general de Recursos Hídrics, amb l’estudi Análisis de presiones e impactos sobre el estado de las masas de agua costeras de las Illes Balears. En aquest estudi es van valorar les pressions i els impactes existents a les aigües de les Balears en el context de la Directiva Marc de l’Aigua. També es definien unes escales de treball a nivell d’arxipèlag que, en el cas de Menorca, divideix la lamina d’aigua en 5 masses d’aigua costaneres. Per això, amb el projecte de l’OBSAM es vol reduir l’escala per treballar d’una manera més local.

Les pressions que es volen avaluar van des d’abocaments terra – mar com ara residus, aigües residuals, salmorra, abocaments tèrmics; activitats recreatives com ara pressió humana al litoral, tràfic marítim, pressió nàutica o pesquera; infraestructures o construccions en el litoral; o activitats productives i extractives, entre d’altres.

A més a més, dins d’aquest projecte s’ha creat el programa “Els ulls de la mar”. Aquest és l’eslògan d’una part del projecte que busca establir un canal de comunicació amb els ciutadans, perquè ells mateixos puguin informar de les possibles pressions o amenaces que coneguin o detectin a la mar de l’illa i d’aquesta manera, entre tots, contribuir a millorar-ne el seu estat (+ informació  http://www.obsam.cat/els-ulls-de-la-mar/).

El projecte compta amb un total de 16.000€ de finançament, aportats per l’Agència Menorca Reserva de Biosfera (AMRB), la Fundació per a la Preservació de Menorca, l’OBSAM i la Fundació Marilles.

Marina Bagur, coordinadora del projecte, afirma que: “Conèixer com afecten certes pressions al medi marí pot servir, no sols per recuperar el que es troba afectat, sinó també  per evitar futures actuacions que puguin presentar efectes negatius”.

Restes de les instal·lacions de la piscifactoria

Rebecca Morris, directora de la Fundació per a la Preservació de Menorca: Des que es va fundar la Fundació per la Preservació de Menorca vam decidir que era vital donar suport a projectes de recerca científica a Menorca per tal de poder entendre el context i els problemes de la nostra illa i per açò, esteim encantats de donar suport una vegada més a un altre projecte vital per la preservació irecuperació de Menorca.

Maite Salord, Consellera de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca: “En aquests moments, el fet que Menorca compti amb la RB marina més àmplia del Mediterrani ens obliga a tenir cura del litoral i de la mar a través d’un ús col·lectiu responsable, una gestió sostenible dels recursos i l’enfortiment de la capacitat de recuperació. Aquesta responsabilitat és compartida i esdevé, per tant, una oportunitat per teixir aliances entre la societat, el món científic i les diferents administracions, com evidencia perfectament aquest estudi”.

Eva Marsinyach, responsable del seguiment del medi marí de l’OBSAM afegeix: “Tots els que podem gaudir de Menorca coincidim que la seva mar és especial, que els seus colors enamoren. Però aquesta mar, des de fa dècades, està sotmesa a pressions que, si no es regulen o no s’equilibren amb el medi, poden causar impactes irreversibles per l’ecosistema”.

Aniol Esteban, director de la Fundació Marilles, assegura que: La mar és la base de la prosperitat econòmica i el benestar de la ciutadania de Menorca. Estudis com els que planteja l’OBSAM són essencials per tenir una mar en excel·lent estat de conservació. En un context de crisis sanitària, la conservació del medi marí i litoral pren una rellevància especial i juga un paper clau en la recuperació econòmica de les Illes”.

Amb qui ho vols compartir?
Back To Top