Skip to content

L’OBSAM participa en la XI trobada de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres celebrada a Austràlia

Menorca participa de la trobada en qualitat de secretaria tècnica de la xarxa amb l’assistència de representants del Departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació Local i de l’OBSAM.

Sota el lema ‘We are all Connected’, s’ha celebrat la XI Trobada de la Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera Illes i Zones Costaneres, que ha tingut lloc del 3 al 8 de setembre 2023 a l’illa de K’gari, dins la Reserva de Biosfera de Great Sandy a Austràlia. A la trobada es va aprovar  el nou pla de treball i s’ha consolidat el compromís dels seus membres.

Aquesta trobada ha reunit un grup de més de 40 participants de 18 reserves de biosfera provinents de 16 països. S’han presentat experiències i resultats sobre restauració dels ecosistemes, carboni blau, coneixements indígenes/tradicionals, zero plàstic, i impactes del turisme.

Menorca ha estat representada per David Vidal Seguí, director insular de Reserva de Biosfera, Maria Murcia Diaz, i David Carreras Martí, director de l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM-IME) que ha exposat el projecte “Conservació i restauració de badies someres a la Reserva de Biosfera de Menorca”.

La Reserva de la Biosfera Great Sandy ha acollit la trobada. Aquesta reserva es troba a la bioregió del sud-est de Queensland, a l’est d’Austràlia. Comprèn 1.416 milions d’hectàrees, incloses 542.000 hectàrees d’ecosistemes marins i 874.000 hectàrees de paisatge divers. Great Sandy és un lloc important per a la conservació a nivell regional, estatal, nacional i global. Coneguda per la seva importància cultural i ecològica, la reserva conté el Gran Estret de sorra, una zona humida catalogada per Ramsar i l’illa K’Gari, patrimoni mundial de la UNESCO. La reserva incorpora l’illa de sorra i la massa de sorra costanera més gran del món.

Forum #10 Zero Plastic a Reserves de la Biosfera

Durant la trobada es va celebrar el 10è fòrum del grup Plàstic Zero a les Reserves de la Biosfera, en format de taller, on els participants de les diferents reserves de la biosfera van treballar conjuntament per identificar els reptes clau als quals ens hem enfrontat en els últims 5 anys i els que vindran en el període 2024-2029.

El grup de treball “Zero Plastic” en Reserves de Biosfera, és una iniciativa iniciada a Lanzarote el 2009 i que des de 2018 Menorca coordina juntament amb Lanzarote i la xarxa científica Marine Sciences For Society. Aquest grup de treball acull fòrums periòdics de discussió, formació i intercanvi, i compta actualment amb 27 Reserves de la Biosfera que treballen conjuntament per a destinar esforços per erradicar la contaminació per plàstics a les àrees protegides.

Totes les aportacions del taller es dirigiran a la redacció del llibre blanc “Zero Plastic in Biosphere Reserves”, per tal de contribuir al Tractat de Plàstics de l’ONU per avançar en polítiques, coneixements i accions a les reserves de la biosfera com a àrees protegides i peces clau transformadores de lluita enfront de la contaminació plàstica. El Tractat de Plàstics de l’Organització de les Nacions Unides es preveu adoptar a finals de 2024.

XI Trobada de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera

Pla de treball 2023-2027

Durant la XI trobada, s’ha aprovat el nou Pla de Treball de la Xarxa 2023-2027. Aquest document, elaborat de manera conjunta i participativa amb els membres de la Xarxa, dibuixa un ambiciós full de ruta per els cinc anys vinents, coincidint amb el recentment establert memoràndum d’enteniment (Memorandum of Understanding, MOU), per continuar els projectes i programes de la xarxa durant cinc anys més.

El nou Pla de Treball consolida i renova el compromís de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres, la coordinació de les secretaries tècniques de Jeju i Menorca i les reserves de biosfera que en són membres.

En aquest pla de treball es determinen cinc objectius generals de la Xarxa de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres:

  1. Millorar la cooperació i l’intercanvi de coneixements i experiències sobre la gestió sostenible de les illes i zones costaneres entre els gestors de les reserves de la biosfera, els científics i els responsables polítics.
  2. Promoure la formació i la creació de capacitats per als gestors de reserves de biosfera insulars i costaneres.
  3. Millorar el coneixement sobre la gestió sostenible de les illes i zones costaneres que s’enfronten al canvi global, amb especial atenció als valors culturals i els coneixements indígenes i locals.
  4. Incrementar la relació i col·laboració entre les reserves de biosfera insulars i costaneres i el món acadèmic.
  5. Millorar la visibilitat de la Xarxa i l’enllaç amb programes internacionals relacionats amb qüestions marines i costaneres, biodiversitat, geodiversitat, geopatrimoni i patrimoni cultural.

Aquest ambiciós pla de treball inclou 11 objectius operatius que contemplen 36 accions a dur a terme en els pròxims cinc anys, i comptarà amb un innovador sistema d’indicadors per realitzar el seguiment del procés de compliment dels objectius establerts.

Durant aquests dies d’intercanvi, també s’ha proposat la creació de dos possibles nous grups de treball: un sobre restauració de manglars i recerca científica en diàleg amb els coneixements tradicionals; i l’altre sobre praderies maines, recerca, innovació, comunitat i embornals de carboni.

Més informació 

Back To Top