MOBY MUMMY II – l’estudi de les poblacions de catxalots i les seves zones de cria al Nord de Menorca.
El dilluns 18 salpa del Port de Maó el veler «lrifi», el vaixell d’investigació de Tursiops , dins del projecte Moby Mummy dirigit a l’estudi de les poblacions de catxalots en la Mar Balear amb l’objectiu final d’obtenir dades bàsiques per a la possible creació d’àrees marines protegides que afavoreixen la reproducció i preservació del catxalot, en concret la identificació d’una possible àrea guarderia per a catxalots al Nord de Menorca.
Gràcies a Menorca Preservation, una col·laboradora de l’OBSAM ha pogut embarcar-se en aquesta expedició amb la finalitat d’aprendre les metodologies, les experiències i l’actualitat en la conservació i protecció dels cetacis en el Mediterrani occidental.
El projecte Moby Mummy està englobat dins de l’estudi Balearic Sperm Whale Project, el treball de camp del qual consisteix en la cerca i localització d’aquests animals, actualment catalogats com a “espècie vulnerable” al Mediterrani, amb la finalitat de conèixer tant la grandària com els hàbits i moviments de la població en el Mediterrani occidental. Els principals objectius del projecte Moby Mummy són la comprovació de la presència de zones de cria de catxalots en la zona nord de Menorca així com la distribució per classes de les seves trobades i la identificació de les seves zones d’alimentació. A més, els grans cetacis que habiten al Mediterrani són especialment susceptibles a les col·lisions amb vaixells, a causa de l’alta densitat de rutes que travessen zones profundes sensibles. En conseqüència, el projecte també se centra en l’estudi dels patrons de moviment d’aquesta espècie i l’elaboració d’un mapa de probabilitat de col·lisió. D’altra banda, és sabut que la reducció de la contaminació acústica pot beneficiar enormement als hàbitats i les espècies marines, per tant, l’Associació Tursiops considera que també és una prioritat vital per a la conservació de la població mediterrània de catxalots la realització d’estudis destinats a identificar les zones d’hàbitat crítiques amb la finalitat de poder redirigir adequadament el trànsit marítim per a contribuir a la millor preservació d’aquesta espècie i altres de la zona com els dofins i les tortugues.

El viatge es realitza del 18 al 30 de juliol i es desenvolupa entorn dels catxalots en el nord de l’illa de Menorca amb l’objectiu no sols d’identificar les poblacions de catxalots en el nord de Menorca sinó d’entendre millor els seus patrons de comportament. Aina Blanco
Totes les dades recollides al nord de Menorca durant aquests seguiments i observació dels catxalots serviran per a fonamentar propostes i mesures de gestió i conservació, amb l’ànim de protegir aquest extraordinari animal, tan desconegut al Mediterrani.
El coneixement que es generi gràcies a aquesta investigació és clau per a la conservació. La recopilació de dades permetrà avaluar si és necessari crear una Àrea Marina Protegida per a la protecció del catxalot del Mediterrani, que està en perill d’extinció, i l’establiment de mesures per a la preservació d’una àrea que sembla ser una possible àrea de cria i potencialment guarderia.
Tursiops és una entitat d’àmplia experiència en recerca marina. Enfocada a descobrir les claus per a afrontar els reptes de conservació de les poblacions de cetacis al Mediterrani, fa més de 20 anys que lluita per la protecció i sostenibilitat a través de la ciència més rigorosa. Entitat de referència en cetacis a Balears ha aconseguit aconseguir grans fites de conservació com dissenyar l’Ampliació del Parc Nacional de Cabrera o fonamentar la declaració de la “Importance Marini Mammal Area Balearic Island Shelf and Slope“.
TURSIOPS és una associació sense ànim de lucre fundada a Palma en 1998, amb l’objectiu de contribuir a la conservació i protecció de cetacis, així com promoure la difusió de les recerques realitzades sobre ells centrant-se especialment en el nostre entorn, el Mediterrani occidental.
El projecte rebi el suport de l’Agencia Menorca Reserva de Biosfera, la Fundació Ocean Born i Menorca Preservation.
Moby Mummy als medis: