skip to Main Content

Plastic Free Balearics alerta sobre falses solucions i proposa alternatives “honestes” en el primer aniversari de la prohibició balear de plàstics d’un sol ús.

La iniciativa de certificació llança una guia adreçada al sector HORECA per facilitar la presa de decisions de compra amb menys impacte ambiental

 

Des del juny de 2021, Plastic Free Balearics ha certificat 49 establiments, que preveuen eliminar gairebé 6 tones de residus plàstics de la cadena de subministrament

A les portes de l’aniversari de la prohibició a les Illes Balears dels productes de plàstic d’un sol ús, Plastic Free Balearics reclama al Govern més incentius perquè les empreses optin per la reutilització i més mesures contra els bioplàstics per evitar falses solucions.

La certificació Plastic Free Balearics, una iniciativa encara més ambiciosa que la mateixa llei, pretén ajudar les empreses HORECA de les quatre illes a eliminar els plàstics d’un sol ús i posa a disposició del sector eines per facilitar-ne la implementació.

La Guía de las Alternativas Honestas a los plásticos de un solo uso para empresas HORECA és una de les eines principals desenvolupades pel projecte, i el seu llançament coincideix amb l’aniversari de l’entrada en vigor de la Llei Balear 8/2019 de Residus i Sòls Contaminats, en funcionament des del 20 de març de 2021. Aquesta norma prohibeix la venda, distribució i utilització de productes d’un sol ús com ara plats, coberts, tassons, tasses i safates alimentàries d’un sol ús fets de plàstic, així com les anelles de plàstic de paquets de begudes.

“Des de la nostra experiència, la llei de residus ha ajudat a retirar molts plàstics d’un sol ús de la cadena de subministrament de les empreses. Reconeixem el seu impacte positiu, però Plastic Free Balearics vol anar més enllà incentivant les empreses HORECA ━aquelles relacionades amb els sectors de restauració i allotjament━  a substituir els plàstics d’un sol ús per opcions reutilitzables”, comenta Myrto Pispini, coordinadora del projecte.

Una guia per combatre el greenwashing

La guia d’Alternatives Honestes, que ja està disponible per descarregar gratuïtament des del web plasticfreebalearics.org, és una eina anti-greenwashing fonamentada estrictament en criteris ambientals, concretament en un índex quantitatiu que qualifica els productes segons el grau d’impacte que tenen en l’entorn. “D’aquesta manera, s’ajuda les empreses no només a complir la Llei de Residus i les directives europees sinó també a liderar el canvi cap a una economia circular i a contribuir a la regeneració de l’arxipèlag”, comenta Jaime Bagur, cap de projecte.

La nova guia identifica aquelles alternatives que tenen menor impacte ambiental, a més de les “alternatives falses” com els bioplàstics. L’objectiu és facilitar la presa de decisions de compra al sector HORECA i fomentar el coneixement de les alternatives reals i honestes, que resulten en un menor impacte ambiental segons evidències científiques.

Aquesta nova eina compta amb el cofinançament del Consell de Mallorca i de l’associació monegasca Beyond Plastic Med (BeMed). BeMed ha cofinançat a més el desenvolupament de la certificació Plastic Free Balearics, una iniciativa creada i impulsada per les fundacions Save the Med i IbizaPreservation, que compta amb la participació de Plastic Free Eivissa i Formentera i Plastic Free Menorca i que té com a objectiu reduir la contaminació per plàstic a tot el territori balear.

Des de la posada en marxa en la fase pilot el juny de 2021, el projecte ha avaluat 106 establiments balears, atorgant una certificació d’entre 1 a 5 estrelles a aquells que han eliminat productes de plàstic d’un sol ús i els han substituït amb les anomenades “Alternatives Honestes”.

Després d’aquest període, que coincideix amb l’aplicació de la llei, Bagur en fa un balanç: “Les empreses certificades han demostrat un gran interès per passar a l’acció. El seu paper consisteix a trencar esquemes molt arrelats i necessiten la col·laboració dels grans subministradors per lluitar contra el greenwashing, però, en general, han adoptat un compromís real amb una gestió plastic-free, cosa que simplement ja no és una opció”.

D’aquesta manera, amb els 49 establiments adherits a la certificació fins ara, ja es preveu suprimir gairebé 6 tones de residus plàstics de la cadena de subministrament. Un estudi dut a terme per tècnics de la iniciativa revela que un 65% de les empreses certificades ━entre elles cadenes hoteleres, restaurants i cafeteries━ han optat per oferir begudes en ampolles de vidre i aigua potable de l’aixeta o filtrada per emplenar ampolles reutilitzables.

Per contra, Plastic Free Balearics ha identificat més dificultats a l’hora de substituir monodosi per opcions com sucrers, pebrers i salers, així com en la implementació de sistemes així com en la implementació de sistemes de dipòsit i retorn o polítiques BYO (Bring Your Own, ´porta el teu propi´ parament) per a alguns productes, com els tassons, tasses i envasos de menjar per emportar.

Per la seva banda, des de Menorca Preservation, la seva directora, Rebecca Morris, comenta: “Celebro la implicació de les empreses del sector HORECA que ja estan fent passos ferms a aquesta transició a unes illes lliures de plàstic, i animo a que més empreses s’hi uneixin per tal de continuar donant-hi suport en aquest camí. Aquesta guia sobre solucions falses és una eina vital en un moment en què de vegades no sabem quines són les solucions menys perjudicials al medi ambient.”

Descàrrega la guia

Alternatives que tenen menor impacte ambiental,
Sucrera en substitució de monodosis a Sa mola 13, Sineu

 

 

 

 

 

 

QUI SOM

Plastic Free Menorca
L’aliança Menorca sense Plàstics és una unió d’entitats locals que treballen juntes per contribuir a reduir els plàstics d’un sol ús a l’illa de Menorca. Aquesta unió està formada per Menorca Preservation, GOB Menorca, l’Institut Menorquí d’Estudis a través de l’Observatori Socioambiental de Menorca , el Grup d’Acció Local de Pesca i 0 plastic Menorca.

 

IbizaPreservation

IbizaPreservation és una fundació sense ànim de lucre que treballa per preservar, protegir i restaurar la terra i el mar de les Pitiüses i hi promou iniciatives sostenibles. Des del 2018, ha impulsat  Plastic Free Ibiza y Formentera, un moviment que es compon d’unes 15 organitzacions locals, que creen consciència i promouen pràctiques sostenibles per aconseguir que les illes estiguin lliures de plàstic d’un sol ús per al 2023.

Save the Med

La Fundació Save The Med és una organització sense ànim de lucre que treballa per a la regeneració del mar Mediterrani, un dels mars més fràgils del planeta. A través de la investigació marina d’avantguarda, projectes comunitaris i educació, Save The Med comunica la ciència a les comunitats locals, inspira acció, convida a la col·laboració i ajuda a formar una generació d’impulsors de canvi.

Beyond Plastic Med

Beyond Plastic Med es va crear el 2015 com a iniciativa de la Fundació Prince Albert II de Mònaco. Avui dia, l’associació monegasca BeMed reuneix les fundacions Prince Albert II de Mònaco, Tara Ocean Foundation, Surfrider Foundation Europe i IUCN. La seva missió consisteix a desenvolupar i donar suport a una xarxa de parts interessades a la Mediterrània compromeses amb frenar la contaminació per plàstic a través de solucions noves i sostenibles.

Amb qui ho vols compartir?
Back To Top