Skip to content

POSIMED: una xarxa de xarxes de seguiment de la posidònia

Projecte Posimed: “Conservació de les praderies de Posidonia oceanica en el Mediterrani espanyol. Integració de xarxes de control i voluntariat”.

POSIMED

L’OBSAM des de l’any 2001 va realitzant un seguiment de posidònia (Posidonia oceanica) amb tècnics i voluntariat al llarg de tota la costa menorquina. Des del 2004 ho fa amb la col·laboració de la Direcció General de Pesca del Govern Balear. A altres indrets del litoral peninsular s’han anat iniciant projectes similars al llarg de la darrera dècada. Per unificar totes les xarxes de seguiment d’aquesta planta, es van celebrar reunions l’any 2003 i 2007. Arran d’aquesta darrera reunió, feta a Tabarca el novembre del 2007, es van proposar les bases d’una cooperació entre totes les xarxes per a arribar a un objectiu comú: la integració de totes elles en una sola Xarxa que es basaria en tres pilars fonamentals: investigació + voluntariat + divulgació. D’aquí va sorgir el projecte POSIMED coordinat a través del Instituto de Ecologia Litoral i finançat per la Fundació Biodiversitat.

Posimed
El web http://www.posimed.org, segueix la línia de POSIMED, integració de totes les xarxes, divulgació i foment de la participació social. És aquí, on qualsevol es pot apuntar com a voluntari per a realitzar mostrejos de posidònia a qualsevol de les xarxes de seguiment.

Els objectius d’aquest projecte, són clars i específics:

  • Integració de totes les xarxes de control de posidònia existents al mediterrani espanyol en una xarxa única.
  • Coordinació i consens de metodologies de treball entre totes les xarxes existents.
  • Divulgació d’activitats i resultats.
  • Fomentar la participació social a través de voluntariat.

Les xarxes de seguiment de Posidonia oceanica que participen en el projecte POSIMED són:

  • Catalunya: Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció rural de la Generalitat de Catalunya i SUBMON.
  • Illes Balears: Conselleria d’Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears i l’Observatori Socioambiental de Menorca (Institut Menorquí d’Estudis).
  • Comunitat Valenciana: Institut d’Ecologia Litoral.
  • Melilla: Guelaya-Ecologistas en Acción de Melilla.
  • Murcia: Dirección General de Ganaderia y pesca (Servicio de pesca y Acuicultura) i Instituto Español de Oceanografía (Centro Oceanográfico de Murcia.
  • Andalusia: Consejería de Medio Ambiente.

Trobades realitzades durant el projecte

I Jornada POSIMED a Alacant
I Jornada POSIMED a Alacant.

Del 23 al 24 d’octubre de 2008, es van realizar reunions tècniques a Alacant I Jornada POSIMED. En aquestes, es va determinar i definir el calendari d’activitats i els treballs que cada xarxa havia de dur a terme al llarg d el projecte.

Del 9 al 14 de maig de 2009, es va realitzar la II Jornada a Formentera on es va treballar en el calibratge de les metodologies de treball de les diferents xarxes de seguiment, en la futura pàgina web de la Xarxa espanyola i en la preparació de les futures activitats programades en el projecte.

II Trobada a FormenteraII Trobada a Formentera
II Trobada a Formentera. Preparació de l’equip de les Illes Balears per a una immersió prèvia a la zona d’estudi. (esquerra)
Posada en comú de resultats de totes les xarxes i presentació del web. (dreta)

Del 17 al 20 de setembre de 2009 es va celebrar la III Jornada POSIMED (I Trobada de Voluntaris POSIMED) a l’Estartit (Torroella de Montgrí). On els voluntaris i tècnics de totes les xarxes, van aprendre la metodologia de mostreig que segueixes a Catalunya i van poder compartir impressions.

I Trobada de Voluntaris a l’Estartitmostreig de posidònia seguint la metodologia de treball de Catalunya
I Trobada de Voluntaris a l’Estartit. Representants de les Illes Balears. (esquerra)
Mostreig de posidònia seguint la metodologia de treball de Catalunya. (dreta)

20-09-2009

Back To Top