Skip to content

Quines serien les pèrdues de benestar derivades d’un vessament de petroli que afectés les platges de Menorca?

Un equip internacional d’investigadors d’economia ambiental —amb la col·laboració de l’OBSAM en el treball de camp— va quantificar la pèrdua de benestar que causaria un vessament de petroli que afectés la costa nord i oest de Menorca, en uns 43.250 euros per cada dia de tancament de les platges.

Quines serien les pèrdues de benestar derivades d'un vessament de petroli que afectés les platges de Menorca?

A aquesta xifra, encara s’hi haurien d’afegir tots els costos monetaris directes que implicaria el tancament i les seves causes, tal com les pèrdues dels negocis que depenen de les platges o les despeses d’intervenció de l’administració. Això és així perquè l’estudi se centra únicament en les pèrdues de benestar, o sigui en com atribuir un valor econòmic a allò que no es pot valorar a través dels preus de mercat dels béns i serveis.

L’estudi, titulat Applying the Travel Cost Method to Fifty One Minorca Beaches. Some Policy results, fou publicat en el llibre International Handbook on Non-Marketed Environmental Valuation, (Edward Elgar, 2010), i els autors són els professors Pere Riera (Universitat Autònoma de Barcelona), Kenneth E. McConnell (Universitat de Maryland), Marek Giergiczny (Universitat de Varsòvia) i Pierre-Alexandre Mahieu (Universitat de Rouen). El treball de camp es va realitzar a Menorca durant l’estiu de 2008, per mitjà de 573 entrevistes d’usuaris de 51 platges.

Per fer els seus càculs, els investigadors construeixen un model estadístic que té en compte les diferents característiques de les platges, la valoració dels usuaris d’aquestes característiques i les seves manifestacions sobre els costos que han afrontat per gaudir-ne. A partir dels resultats estadístics obtinguts, la investigació proposa tres escenaris per il·lustrar la utilitat de procedir a valoracions econòmiques del benestar que proporcionen aquests béns naturals.

Per a cada escenari es calcula un valor diari de pèrdues a causa del tancament de les platges afectades. Aquests són els resultats:

Escenari 1. Només platges de l’oest. 6.000 euros per dia.
Escenari 2. Platges de l’oest i del nord de Ciutadella. 11.500 euros per dia.
Escenari 3. Platges de l’oest i del nord de Menorca. 43.250 euros per dia.

El mètode del cost del viatge es basa en entrevistes als usuaris de les platges en condicions normals, i per tant seria impossible d’aplicar si la catàstrofe ja s’hagués produït. Proporciona una valoració econòmica de quelcom que sovint és ignorat o deixat de banda en aquests casos: la pèrdua de benestar dels usuaris. Aquestes xifres no inclouen, com hem dit, la resta de costos ambientals i monetaris provocats per una catàstrofe com aquesta, costos que s’haurien de quantificar en el seu moment i afegir als anteriors.

Applying the Travel Cost Method to Fifty One Minorca Beaches. Some Policy Results

20-05-2014

Back To Top