Skip to content

Reserva de Biosfera de Menorca: 20 anys

Avui 7 d’octubre, fa 20 anys que a París es va aprovar la Declaració de Menorca com a Reserva de Biosfera segons el programa MAB de la UNESCO. Per una banda era el final excel·lent d’un procés de gestació que va començar a l’Institut Menorquí d’Estudis i que va passar per dues Jornades científiques i l’elaboració d’una llarga memòria, en la qual hi van participar especialistes de molt diverses disciplines.

Mostra de la cartografia que acompanyava la memòria de presentació de candidatura de
Menorca com a reserva de biosfera (any 1992).

Mostra de la cartografia que acompanyava la memòria de presentació de candidatura de Menorca com a reserva de biosfera (any 1992).

Però era també un inici. El començament d’una experiència social en la qual una població humana, vinculada a un territori delimitat, Menorca, es feia responsable de cercar un model propi per fer possible el benestar econòmic i la conservació del patrimoni natural i cultural. Perquè això és una Reserva de la Biosfera: un compromís per fer les coses millor en sostenibilitat i que serveixin d’exemple a d’altres poblacions i territoris del planeta.

Fotografia d’un dels debats de les Jornades sobre els 10 anys de la Reserva de Biosfera de Menorca (any 2004).

Fotografia d’un dels debats de les Jornades sobre els 10 anys de la Reserva de Biosfera de Menorca (any 2004).

De la seva gestació en mans de l’IME, la Reserva de Biosfera va passar, el 1993, a demanar el compromís de tota la societat menorquina. O potser hauríem de dir que hi està passant, en una lenta transició que encara no ha acabat. Podem fer avaluacions de quines coses han millorat i quines no (ja ho farem) però pensem que la reflexió més adient, en un dia com avui, és d’ordre sociopolític: la població de Menorca és més conscient ara que abans de la seva responsabilitat indefugible sobre la conservació d’un trosset de la biosfera del planeta? Ho són els ciutadans, ho són les institucions, ho són els protagonistes de les iniciatives econòmiques? La població de Menorca pretén ser exemplar, com reclama el programa MAB?

L’ermita de Sant Joan repleta de gent durant les festes de Ciutadella (any 2007).

L’ermita de Sant Joan repleta de gent durant les festes de Ciutadella (any 2007).

Sembla evident que Menorca és una illa ben conservada i que n’estem orgullosos. Els atzars de la història i l’economia ens hi han portat. Però -i ja ho dèiem fa 20 anys- no ho podem deixar més en mans de l’atzar. No hauríem de ser la generació que només va veure els beneficis del seu creixement econòmic i es va negar a acceptar les renúncies necessàries en el present per a fer possible la supervivència i el benestar de les generacions futures.

Imatge del camp de Menorca amb una filera de bales de palla.

Imatge del camp de Menorca amb una filera de bales de palla.

20-10-2013

Back To Top