Skip to content

Setmana de la Geodiversitat a la Reserva de Biosfera de Menorca

Menorca compta amb un excepcional patrimoni geològic, caracteritzat especialment per una àmplia varietat d’elements, així com també, per la singularitat i qualitat de diversos afloraments geològics i per la vistositat i espectacularitat de les seves formes. Per tal de difondre i apropar els valors geològics de l’illa entre la societat menorquina, l’Observatori Socioambiental de Menorca amb la col·laboració de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, organitza la Setmana de la Geodiversitat a la Reserva de la Biosfera de Menorca, que es celebrarà del 1 al 7 de juny de 2015.

Setmana de la Geodiversitat a la Reserva de Biosfera de Menorca

La Setmana de la Geodiversitat fou presentada en un acte al Museu de Menorca el passat 8 de maig. Aquest acte va anar acompanyat d’una conferència inaugural que constà de dues parts i on es tractà la complexa gestió de les aigües subterrànies. En primer lloc, Jordi Montaner, de l’empresa Geoservei S.L., explicà les accions enfocades al treball geològic que es poden dur a terme en la gestió dels aqüífers afectats per la contaminació per nitrats. A continuació, el professor Gerard Arbat, del grup de recerca d’Enginyeria Agrària de la Universitat de Girona, exposà un assaig de fertilització amb purins, on plantejà les concentracions màximes de nitrats, admissibles i adequades, que es poden aplicar als sòls.

La Setmana de la Geodiversitat es desenvoluparà mitjançant diverses activitats que giraran entorn el coneixement i la promoció de la geologia insular. Per al desenvolupament d’aquesta, l’OBSAM ha fet una crida a entitats i empreses, per tal que proposin activitats relacionades amb la geologia menorquina. La tipologia d’activitats serà molt diversa, el principal requisit és que guardin alguna relació amb la geologia. D’aquesta manera, la Setmana de la Geodiversitat comptarà amb diferents activitats com són excursions, conferències, visites guiades, entre altres actes lúdics on la geologia hi sigui present. Les propostes d’activitats s’han de realitzar mitjançant l’adreça electrònica: centregeologia@ajferreries.org i fins al dia 19 de maig.

En el marc d’aquesta Setmana de la Geodiversitat, l’OBSAM ha programat un concurs de fotografia geològica digital. Les fotografies que es presentin a aquest concurs hauran d’haver estat fetes a l’illa de Menorca i mostrar com a component principal algun element geològic. El jurat determinarà tres fotografies guanyadores i fins a deu finalistes. A la foto guanyadora en primer ordre li correspondrà un premi de 300€; els segon i tercer premis consistiran en un sopar per a dues persones al restaurant Morvedra Nou de Ciutadella i al restaurant Sant Joan de Binissaida des Castell respectivament. Aquests restaurants actuen com a patrocinadors de la Setmana de la Geodiversitat. Les persones premiades i les finalistes rebran un diploma acreditatiu que els serà lliurat en un acte en el Centre de Geologia de Menorca durant la Setmana de la Geodiversitat.

Documents:
Gerard Arbat, El rentat de nitrats a través del sòl a partir de l’aplicació de fertilitzants orgànics en conreus de regadiu
Jordi Montaner, Aplicació de criteris hidrogeològics en la gestió de la problemàtica dels nitrats a les aigües subterrànies
Concurs fotogràfic: Bases

Agustí Rodríguez Florit
Geoservei Projectes i Gestió Ambiental, S.L.

20-05-2015

Back To Top