Agroxerxa rep el VII premi Poriol d’agroecologia i biodiversitat agrària de Menorca de la má d’APAEM
El passat dia 12 d’agost a Fornells es va celebrar la XVIII Fira de productes agraris ecològics de Menorca organitzada per l’Associació de la Producció Agrària Ecològica de Menorca. Al llarg de la jornada vam poder gaudir del mercat on van participar persones productores, elaboradores i entitats relacionades amb l’agroecologia que van dinamitzar la fira amb la Mostra de Varietats Locals de Menorca, la bereneta per als més petits i divulgant la importància de la producció agrària ecològica i les varietats locals. Al fosquet, Soca de Mots va amenitzar amb glosa que posava de relleu la qualitat dels productes locals i ecològics així com la forma de produir-los.
Per finalitzar, l’APAEM va fer el lliurament del VII Premi Poriol d’agroecologia i biodiversitat agrària de Menorca que enguany es va atorgar al projecte Agroxerxa, una iniciativa de l’OBSAM iniciada que des de l’any 2015 treballa per donar a conèixer el producte local de Menorca.
Aquest premi ens reconeix la feina feta en favor del producte de la terra i l’agroecologia així com per la dedicada atenció a les varietats locals i a la memòria biocultural de l’illa.
L’euip d’Agroxerxa i l’OBSAM-IMe estam molt agraïts d’haver rebut aquest reconeixement que ens dona impuls per continuar treballant en la mateixa línia i, de forma conjunta, amb les altres entitats i persones productores, comerços i restaurants que creuen en els principis del consum de proximitat, la cura del medi ambient i la defensa del sector primari.
A part del reconeixement i de les paraules que l’APAEM ens va dedicar, se’ns va fer entrega d’un lledoner (Celtis australis). El lledoner és un arbre que medra en la regió mediterrània, longeu, fort, que pot fer-se molt gran i resisteix bé la sequera. Els seus fruits són comestibles i dolços i atrauen a moltes espècies d’ocells. Les seves arrels fixen molt bé el sòl i eviten l’erosió fermant els marges i ribes. La seva fusta és molt apreciada per la seva flexibilitat i duresa, emprada entre altres coses per a la fabricació d’elements de navegació, construccions, instruments musicals i eines pel camp. A les Illes Balears tradicionalment, el lledoner es plantava prop de les cases per protegir-les dels llamps de les tempestes.

De forma metafòrica, treballarem per a que el projecte Agroxerxa assoleixi les característiques d’aquest lledoner i puguem oferir redossa a les persones que treballen la terra d’aquesta illa amb tant de respecte i dedicació.
Moltes gràcies APAEM!
Seguim!