Skip to content

VIII Jornades d’etnobotànica en llengua catalana

La Comissió de Botànica de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) i el Laboratori de Botànica de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona us conviden a la propera celebració de les VIII Jornades d’Etnobotànica en Llengua Catalana, que tindran lloc enguany a Ciutadella de Menorca, els dies 3, 4 i 5 de juny del 2016.

Figura 1. Cartell de les jornades. Cartell de les jornades.

L’etnobotànica és una disciplina que estudia les relacions entre plantes i les persones, incloent-hi les seves aplicacions i usos tradicionals, per a, d’aquesta forma, determinar el seu valor cultural o científic. L’etnobotànica defineix el rol de les plantes en les societats humanes i inclou l’ús de plantes per a construir eines, paper, roba, rituals, vida social, música i menjar, com la medicina.

Aquestes jornades són un punt de trobada bianual per a tots aquells amants de les plantes. Es tracta d’una jornada per intercanviar informació i opinions entorn als usos dels vegetals i tots els elements culturals que se’n deriven. Aplega tot tipus de persones que tenen alguna relació amb les plantes amb el seu dia a dia: estudiosos, agricultors, empresaris, aficionats, etc. Hi tenen cabuda des d’aplicacions medicinals o usos tradicionals de les plantes, fins a conèixer iniciatives empresarials innovadores que es basen en elements vegetals. Diferents aspectes de la gastronomia, nutrició, història, filologia, jardineria,… poden tenir nombrosos vincles amb el món de les plantes.

Les Jornades d’Etnobotànica en Llengua Catalana són uns congressos organitzats cada dos (tres al principi, en un cas excepcional) anys pel laboratori esmentat, sempre amb la col·laboració d’altres institucions i entitats públiques i privades, amb la intenció de facilitar el contacte i l’intercanvi d’informació entre investigadors, estudiosos i aficionats de l’etnobotànica que s’expressen en la nostra llengua.

Les anteriors edicions varen tenir lloc a Torrent (l’Horta), l’any 2001, a Viladrau (Osona) l’any 2004, a Xixona (l’Alacantí) l’any 2006, a Artà (Mallorca) l’any 2008, a Amposta (El Montsià) l’any 2010, a Ibi (l’Alcoià) l’any 2012 i a Llívia (Cerdanya) l’any 2014. En aquesta ocasió, la trobada es celebra a l’illa de Menorca, en concret a Ciutadella, amb una activitat prevista al barranc d’Algendar i al Camí Reial de Ferreries.


Figura 2. Foto de la sortida florística per la Vall d’Eyna (Cerdanya francesa) durant les VII Jornades d’Etnobotànica celebrades a Llívia (Girona, 2014).

Foto de la sortida florística per la Vall d’Eyna (Cerdanya francesa) durant les VII Jornades d’Etnobotànica celebrades a Llívia (Girona, 2014).

El motiu d’aquest escrit, doncs, és convidar-vos a participar-hi. Us adjuntem a continuació un esbós del que serà el programa d’activitats de les VIII Jornades d’Etnobotànica en Llengua Catalana. El termini d’inscripció per a l’assistència a les jornades finalitza el dia 30 de maig de 2016, mentre que el termini de presentació dels resums de les comunicacions ho farà el dia 20 de maig del 2016. No s’acceptarà la presentació de comunicacions sense la presentació del resum dins del termini establert.

Programa provisional

Divendres 3 de juny
Lloc: Cercle Artístic de Ciutadella (Plaça des Born, 19)

16.00 Recepció i lliurament de documentació.
16.30 Visita guiada pel nucli històric de Ciutadella.
19.00 Acte institucional de presentació de les jornades i benvinguda.
19.30 Ponència inaugural a càrrec de Marc Moll, expert en fitoteràpia i etnobotànica.
21.00 Sopar d’obertura de les Jornades. Tast de rebosteria menorquina i productes locals al claustre del Seminari.

Dissabte 4 de juny
Lloc: Convent de Sant Agustí (Seminari Diocesà de Ciutadella, Carrer Castell Rupit, 9)

09.00 Comunicacions i ponències. Bloc 1
11.00 Pausa-cafè
11.30 Comunicacions i ponències. Bloc 2

16.00 Comunicacions i ponències. Bloc 3
17.30 Pausa-cafè
18.00 Comunicacions i ponències. Bloc 4
19.30 Clausura de les jornades
20.00 Mostra de balls tradicionals (fandango menorquí) al pati del Convent de Santa Clara. FEMEFOLK.

Diumenge 5 de juny
09.00 Excursió pel Camí Reial. De Ferreries al barranc d’Algendar.
14.00 Dinar a Sant Antoni de s’Aranjassa.
Tornada en bus.

Activitat complementària
Dissabte 4 de juny
Taulells de mostra i venta de productes agrícoles i ecològics de Menorca a la terrassa del Seminari.

Per realitzar la inscripció o demanar més informació, ho podeu fer a través del correu: j.etnobotanica.cat@gmail.com

O dels telèfons:
Airy Gras (UB): (0034) 628 751 975
David Carreras (IME): (0034) 971 351 500

Podreu trobar tota la informació actualitzada de les jornades per mitjà de Facebook:
https://www.facebook.com/events/573859629453910/

Comissió de Botànica IME, Facultat de Farmàcia de la UB i OBSAM

20-05-2016

Back To Top